Tillbakablick: Program för 2019

30 april

Barnvänlig Valborg på Fotevikens Museum!

Vi vill fira vårens ankomst och bjuder därför in er allihop att fira Valborg med oss. Kom till Vikingastaden och njut av att våren förhoppningsvis är här, prata med vikingar, vandra runt och titta in i stadens hus.

Klockan 16 tänder vi ett barn & familjevänligt Valborgsbål vid Hola Stenar, samtidigt läser vi upp ett kväde för att välkomna våren.

Guidade turer kl. 11 och kl. 13.

Öppettider: 10-17

Inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

8 maj

Internationella Vikingadagen!

Internationella vikingadagen är självklart något som skall firas på Fotevikens Museum. Invigningstal vid runstenen kl. 12.30.

Av tradition läses en av de gamla vikingasagorna denna dag runt om i världen, på Vikingamuseer, i vikingagrupper, bland unga och gamla läser man på samma klockslag en känd vikingasaga på engelska eller på sitt modersmål. Hos oss läses sagan kl. 14 i Tinghöll.

Tal vid Runsten: 12.30

Saga i Tinghöll: 14.00

Öppettider: 10-17

Inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

6 juni

Nationaldagen med Slaget vid Foteviken

På Nationaldagen kommer Fotevikens Vikingastad att ha öppet med aktiviteter för hela familjen! Ni kan delta i historiska lekar som är roliga för såväl stora som små.

Kl. 11.34 hyllningstal vid runstenen.

Kl. 12 i Tinghöll blir det berättelsen om Slaget vid Foteviken som utkämpades den 4 juni år 1134.

Kl. 14 på lekytan är det vikingaskolan för alla barn.

Kl. 15 Vi samlas vid Hola Stenar för att tända sommarbålet och hälsa sommaren välkommen med ett kväde.

6 juni - Slaget vid Foteviken den 4 juni 1134

Denna skånska seger är något vi i vikingastaden verkligen vill fira!

Kl. 11.34 samlas vi vid runstenen som restes för drygt 20 år sedan som ett minne över slaget. Efter ett tal och hyllning av de fallna krigarna, övergjuter vi stenen med mjöd enligt ­gammal tradition.

Med start kl.12.00 berättas Slaget om Foteviken i Fotevikens långhus - Tinghöll.

Kl 14.00 är det aktiviteter för alla barn att medverka i “vikingaskolan”. Här får man lära sig att hanskas med svärd, kasta ett spjut, bilda sköldmur och prova ringbrynja och hjälm.

Ceremonin startar: 11.34

Saga i Tinghöll: 12.00

Vikingaskola: 14.00

Bålet tänds kl.15.00

Öppettider: 10-17

Inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

24-27 juni

Vikingaveckan med förmarknad

Aktiviteter för alla åldrar, möt vikingar från hela världen som delar med sig av sina hantverk och försäljning av vikingatida varor. Vikingar som anländer till Fotevikens Museum tidigt för marknaden använder vikingastaden som en mötesplats för hantverkare. Här utbyter de erfarenheter och visar varandra olika hantverkstekniker.

Öppettider: 10-17

Inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

28 - 30 juni

Fotevikens Vikingamarknad

Årets höjdpunkt är som vanligt Vikingamarknaden på Fotevikens Museum. Under dessa dagar kommer det ca 500 vikingar från hela världen för att delta. Som besökare på marknaden kan ni strosa runt i vikingastaden med omnejd, här är det fullt av aktiviteter med mängder av marknadsstånd. Här säljs allt ifrån vackra handgjorda smycken till vikingatida svärd. Varför inte ta tillfället i akt att mäta din styrka med vikingarna genom att tävla i stångstötning, dragkamp, vikingaruset eller kast med stor torsk?

En av höjdpunkterna på marknaden är Slaget vid Foteviken som vi återskapar ett antal gånger under lördagen och söndagen med hjälp av tillresta vikingakrigare. Slaget vid Foteviken ägde rum den 4e juni år 1134.

Viking Games Open 2019

Enligt tradition har vi en spännande tävling som är öppen för både Vikingar och besökare! VIKING GAMES OPEN 2019. Tävlingsdeltagare kommer att få ställa upp i fem olika grenar som sätter precision, balans och styrka på prov! På lördagen börjar vi med de tre första grenarna och fortsätter med de sista två tävlingsmomenten på söndagen. Tävlingen avslutas med en prisutdelning till årets vinnare!

Öppettider

Fredag 28/6
Öppettider: kl 10–17
Inträde 10–16

Lördag 29/6
Öppettider: kl 10–19
Inträde 10–18

Söndag 30/6
Öppettider: kl 10–17
Inträde 10–16

Entrépriser 28 -30 juni

Vuxen: 150:-
Barn: 50:-
Familj: 300:-

15-21 juli

Barnens Vecka på Fotevikens Museum

Här i vikingastad gör du en tidsresa och kan möte hantverkare, krigare, handelsfolk kloka män, duktiga kvinnfolk och sagoberättande skalder.

Denna vecka kommer det att vimla av aktiviteter för alla åldrar. Det blir allt från spännande vikingasagor till historiska lekar och olika hantverk som du kan se och lära dig av. Barnen kan gå med i Harald Blåtands Vikingaklubb.

I Harald Blåtands Vikingaklubb får du prova på lekar och träningsaktiviteter för att bli en bra viking. Detta innebär bland annat bågskytte .Sen får du besöka hantverkarna i sina hus. Smeden som kanske smider pilspetsar, träsnidaren, pärlmakaren, skinn- och textilhantverkare, se silversmeden Olof Gjutare slå mynt i sin verkstad, lyssna på munkens visdom och möta skalden med sin slipade tunga.

I butiken hämtar du ditt Harald Blåtand aktivitetshäfte. När du klarat uppgifterna har du utvecklats från träl till Viking.
För din prestation får du denna vecka en gratis glass i butiken.

Aktiviteter: 11 -15

Öppettider: 10-17

Inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

5-11 augusti

Familjeveckan på Fotevikens Museum

Denna vecka kommer det att vimla av aktiviteter hela dagen, för hela familjen. Möt stadens befolkning, se hur de levde, roade sig och verkade på sina gårdar en helt vanlig dag då Harald Blåtands släkt härskade. Dagligen har vi Family Games Open så samla familjen och tävla i de historiska vikingalekarna. Det blir spännande vikingasagor i Tinghöll och olika hantverk som man kan se och lära sig av.

Aktiviteter kl. 10.30-16.

Öppettider: 10-17

Inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

25 augusti

Arkeologidagen på Fotevikens Museum

På Arkeologins Dag blir det spännande på Fotevikens Museum med inspiration och djupdykningar i vikingahistorien för både stora och små. Vi bjuder även på guidade turer i vikingastaden.

Program:

11.00 Guidad tur på engelska
12.30 Saga i Tinghöll
13.00 Guidad tur på engelska
13.30 Saga i Tinghöll
15.00 Guidad tur på engelska
15.30 Saga i Tinghöll

Öppettider: 10-17

Inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

7-8 september

Vikingatida Skördefest på Museet

Aktiviteter för alla åldrar. Hantverks- och kulturarvsträff med vikingatida inriktning. Försäljning av hantverksprodukter, årets skörd, mat, vikingatida lekar, fackeltåg och ett höstbål på lördagen som avslutning på årets säsong.

Öppetider 10.00 - 17.00

Ordinarie entre avgift till 1500 därefter fri entre

Program:  aktiviteter under dagen

15.30 samling framför Musei entren och utlämning av facklor.

16.00 avmarsch fackeltåg med avslutan korgbål, kväde och färöisk musik och dans

Barn & familjeaktiviteter

Förutom hantverk och försäljning blir det en stor mängd aktiviteter där hela familjen kan vara med. Spännande aktiviteter som t.ex. bågskytte för alla, lekar för barnen (även vuxna barn).

Öppettider: 10-17

Inträde: 10-16

Ordinarie entrépris

26 oktober

Spökvandring på Fotevikens Museum

Vi vet att mytologiska varelser har tagit sikte på vår vikingastad och att osaliga andar återigen kommer att hemsöka oss denna fasansfulla kväll, vågar ni komma hit?

Precis som tidigare kommer ni skickas ut i grupper med ledsagare som tryggt ska föra er genom staden. Samlingsplatsen är i Fotevikens Museums entrébyggnad.

I år arrangeras spökvandringen av byalaget i föreningen SVEG. Vill ni vara säkra på att få en biljett så boka i god tid!

OBS! spökvandringen är inte lämplig för mindre barn.

Bokning

Skicka ett mail med rubriken ”Anmälan till spökvandring” till sveg@foteviken.se

Biljettpris

Vuxna: 100:- Barn: 60:-


Fotevikens Museums kulturevenemang är i samarbete med Medborgarskolan.