Saga

Oden är en kunskapstörstande gud som gör allt för att uppnå vishet. Varje morgon brukar han sända ut sina korpar Hugin och Munin i de nio världarna. De övervakar allt som sker och flyger sedan åter med kunskapen till Asgård.

Oden brukade ständigt oroa sig för att korparna en dag inte skulle komma tillbaka. Så när han fick veta att han kunde få all världens kunskap och minnen genom att dricka ur Mimers brunn bestämde han sig för att bege sig dit. Han for till Jotunheim och besökte Mimer, som lät Oden ta en klunk om han offrade sitt ena öga till Mimer. För guden var det inget svårt beslut och när världarnas kunskap sköljde genom honom fann han åtminstone ro för en stund.

Men inte ens all världens kunskap var tillräcklig för den store guden, utan snart bestämde han sig för att ta reda på runornas hemligheter. För att klara det måste han genomlida enorma smärtor och han hängde sig själv på världsträdet Yggdrasil. Nio dagar och nio nätter hängde han ensam, utan mat och dryck, piskad av vinden, genomborrad av sitt spjut, offrad åt sig själv för att nå de dödas värld. Där plockade han upp runorna en efter en och lärde sig deras magiska innebörd. Med runornas hemligheter i ägo kunde han styra över väder och vind, se in i framtiden, hela de sjuka och tala med de döda. Han skrev också ner runorna för att ge dem till människorna.

Skaldemjödet eller Suttungamjödet

Ännu en viktig kunskap ansåg Oden vara konsten att skalda (dikta). Men skaldemjödet hade stulits av jätten Suttung från dvärgarna som bryggt det, som hämnd för att de orsakat hans föräldrars död. Det vaktades nu av jättens dotter Gunnlöd. Så Oden begav sig ut för att söka efter mjödet och kom en dag fram till en åker med tio drängar som slog gräs med slöa liar. Gården som åkern tillhörde ägdes av Suttungs bror Bauge och Oden kom på en plan. Han tog fram sin slipsten och slipade drängarnas liar så skarpa och bra att hugga med att de alla bad om att få köpa stenen. Men istället för att sälja kastade Oden upp den i luften och i sina försök att fånga den lyckades drängarna hugga av varandra huvudena med de vassa bladen.

Oden förvandlade sig till människan Bölverk och sökte arbete hos Bauge under sommaren för att få tre klunkar av skaldemjödet. Men vid sommarens slut vägrade Suttung fortfarande att skänka en droppe av mjödet och Bauge, som kände medlidande med Bölverk borrade ett hål in till Gunnlöds grotta. Bölverk förvandlade sig till orm för att ta sig in och därinne förvandlade han sig åter till människa. De spenderade tre nätter tillsammans och Gunnlöd blev förälskad. Hon tillät honom att ta tre klunkar ur karen, men istället sög han upp allt mjöd och flög iväg i örnskepnad. Suttung förvandlade sig också till örn och följde efter, men innan han hann i kapp Oden nådde guden Idavallen där de andra gudarna tog fram sina kar, som han kunde spotta mjödet i. Så kom skaldemjödet i gudarnas ägo och en del av det gavs åt människorna.

Saga av Thomas Olsen - Storyteller