Så går vi in i 2020

13 april 2020
 

Vi har stängt ner museet som vanligt i höstas, städat överallt och gjort klart för ny säsong. Strömmen av nyanlända till Sverige har avsevärt avtagit och Vellinge kommuns behov av boenden för dessa har därmed minskat. Man har en önskan om att korta hyresavtalet av vår stugby.

Intäkterna från hyra har hittills gått till upprustning av hela det nedre området, Bygdegården och byggande av den nya restaurangen Smokey BBQ & Pickles samt uppfräschning av parkeringen och grönytorna.

Smokey-konceptet är mycket kul, bakom-området blir nu Smokey Garden med grönsaksodlingar och många varianter av Chili, från snäll till ”den vill du inte prova”.

Vi planerade också att ta tillbaka stugorna och göra uppfräschning av dessa inför säsongen. Tio av lägenheterna i gamla kontorsdelen blir nu Fotevikens Kontorshotell istället för boende. Varje enhet med två till tre kontorrum med allrum-kök, dusch och toalett.

Säsongen såg mycket lovande ut. Antalet besökare förra året blev nytt rekord och det hoppades vi på även i år. Skolor, grupper, bussar bokade på som vanligt. I Bygdegården hade vi egna och bokade aktiviteter. Smokey tog form, sakta men säkert och är klar inför invigning och helöppnad till påsk.

Så kom Coronaviruset och slog till med full kraft och stängde ner land efter land. Den slog till mot flyg, butiker, museer och restauranger. Våra bokningar försvann en efter en, precis som alla andras som jobbade med besöksnäringen och turism. Plötsligen stod vi där med en tom kalender. Vi flyttade och stängde aktiviteterna allt medan tiden gick och faran ökade.

Jag som själv är 70+ får anpassa mig, det blir nästan uteslutande telefon- och skypemöten. Hur skall detta året då fortskrida?

Det är inte bara vi som är hotade ekonomiskt. Alla vi, utan stöd och som främst är aktiva under varmare delen av året drabbas hårdast. Kulturen i Lund och Trelleborgen har bara öppet utomhus med begränsade grupper. Trelleborgen har stängt sin vikingamarknad och Vikingatider avvaktar vår stängning, som mycket troligen kommer. Våra besökare och medverkande vikingar från Europa kan inte ta sig hit.

Nu hotas open air museet Leire, vår äldsta experimentella arkeologiska verksamhet, med att stänga om 3 månader: pengarna är då slut. Trelleborgen Danmar, Nationalmuseet är stängda. Den Fynske Landbyn Ribe Vikingecenter, Moesgårds museum i Danmark och Skansen i Sverige med flera open air museer har inga besökare, grupper, skolklasser. Man vädjar om gåvor från stat, kommun och medmänniskor.

Alla aktivteter, grupper, skolklasser - allt är avbokat. Så även för Fotevikens museum. Vi har flytta officiella öppningsdagen i år från Valborg till Nationaldagen och nu ser det ut att även det är för tidigt. Midsommar, Vikingamarknaden står inför nästa hot att bli avbokade. Våra internationella gäster, som uppgår till 90 procent av våra besökare får inte lämna sina länder. Kvar har vi den lokala publiken med skåningarna i spetsen, men får de komma hit, Max 50 personer råder per event.

Vår börs töms normalt helt under icke säsongen från mitten av september till maj påföljande år. Under denna period får vi inte in några pengar. Så säsongen framför oss skall vi samla på oss inför nästa icke-säsong period. Med andra ord om vi inte kan ha öppet i sommar så kommer vi först juni 2021 att få in intäkter. Det räknestycket går inte ihop.

Hur gör vi nu? Vem stödjer oss? Stänga för 2020? Permittera? Om detta fortsätter och vi måste håller stängt mer av sommaren så får vi i första hand öppna museet, men utan hantverkare, enbart vara ett traditionellt friluftsmuseum utan aktiviteter.

Vår lilla personal tar hand om butiken och så räknar vi i viss mån med de ideella krafterna och volontärer. Vi behöver dock bibehålla våra nuvarande priser, vi hoppas på besökarnas förståelse.

Björn M Buttler Jakobsen