Craftland Musikfestival

23 augusti är det Craftland
Musikfestival
på Fotevikens Vikingamuseum 

Temat för årets EU-projekt Craftland är musik. Fotevikens Museum tillsammans med Vellinge Kommun arrangerar en stor musikfestival där grupper från Litauen, Polen och
Sverige spelar musik från medeltid till jazz och pop.
Festivalen börjar med att Vellinge musikkår marscherar från Biblioteket i Höllviken till Foteviken, sedan blir det fullt drag hela dagen.
Konferencier är konstnären Ronnie Holmberg. 

10.50 - 18.00. FRI ENTRÈ!

Medverkar gör:
10.50 Vellinge musikkår
11.00 Grupa Radnyna (Polen)
11.40 Bellman, Winblad & Movitz
12.20 Grupé Karčema (Litauen)
13.00 Alligator Gumbo
13.40 Taubekören i Skåne
14.20 JazzCaptains
16.00 The Ukulele Orchestra Of Sweden
16.40 Körsång med alla på scenen
OBS! Tiderna är preliminära.

Ronnie Holmberg

Vellinge Musikkår

Taubekören i Skåne

”Taubekören i Skåne” sjunger sånger av vår mest älskade nationalskald, Evert Taube, poeten som uppfann den svenska sommaren. Ja, den kanske fanns tidigare men det var Evert som beskrev den så levande för oss. Taubekören är inne på sitt femtonde år och brukar vara omkring 40 sångare när de gör sina varmt uppskattade och bejublade framträdanden. Jan Ek är körledare sedan 2010 och dessförinnan leddes kören av Magnus Jonsson, en virtuos på ackordeon/dragspel, som också har skrivit flera av körens arrangemang.
Magnus och Taubekapellet är med och ackompanjerar kören den 23 augusti och ”så skimrande var aldrig havet” vid Foteviken, som när Taubekören i Skåne där tolkar vår älskade Evert Taube.   

Alligator Gumbo – spela en opolerad traditionell egenkomponerad cajunmusik från hjärtat!

Alligator Gumbo är ett band från södra Sverige som, på grund av medlemmarnas kärlek till musiken i södra Louisiana, tolkar och spelar traditionella och egenkomponerad Cajun musik på ett sätt som är trogen tradition. Sången framförs ohämmat och känslomässigt på Louisiana franska, den speciella franska dialekten utvecklats i Louisiana.

Arrangörernas och publikens stora entusiasm har inte bara spridit sig i norden,
båda Alligator Gumbos album "Simmerin"(2014) & "Lacassine Special" (2012) har vunnit både första och andra plats i"Le Prix D'Hors de Nous 2014" i franska Cajun Music Association, Lafayette LA. Priset delas ut årligen till den bästa cajun musik inspelad av en cajun band utanför Louisiana

Johan Larsson, sång, gitarr & triangel
Thor Ahlgren, sång, dragspel & säckpipa
Fred Sörensson, fiol
Leif Eriksson, gitarr
Dan Eklund, Kontrabas

Bellman, Winblad & Movitz

Den svenske nationalskalden C. M. Bellmans epistlar och sånger framförs av gruppen ”Bellman, Winblad & Movitz” i tidstrogna kläder med gitarr, flöjt och fiolackompanjemang. Jan Ek, Petra Kvist och Percy Malmqvist är tre professionella musiker med en brokig musikalisk bakgrund, tillsammans har de erfarenheter av allt från folk- och konstmusik till 60-talets rockmusik. Jan Ek inte bara sjunger utan är Bellman (1740-1795) på scenen och han berättar gärna anekdoter från sin tids liv och leverne mellan sångerna. ”BWM” har tidigare framfört Bellmans musik och lyrik i både Litauen och Polen inom detta EU-projekt, som nu får sin final i Foteviken i Sverige.    

Grupa Radnyna - Early music ensemble

Gruppen bildades 2006, den består av fyra musiker som började sin musikaliska resa genom att studera medeltida och renässansens musik, noter och anteckningar och har därefter utvecklade sin egen musikaliska stil av medeltida musik. Instrumenteringen bestående av flöjt, Rebek, oud luta och djembe trumma, de spelar stycken både av de mest kända tidiga kompositörer och traditionell musik av okända kompositörer, men med lite modern touch. Grupa Radnyna har redan besökt flera polska städer, men har också spelat på Kaup Viking Festival i Zelenogradsk, Ryssland.
Grupa Radnyna är en del av en större sammanslutning av grupper som väcker liv i medeltida musik som kallas Grupa Truso.
Musiken som spelas av Grupa Radnyna är en blandning av antingen profana och religiösa sycken, men för det mesta är de utför styckena "danser". Bland deras låtlista kan man hitta musik av Neidhart von Reuental, Walther von der Vogelweide och många traditionella anonyma låtar. De flesta av dem är helt insrumentala, men det finns även låtar med sång.
I mars 2012 spelade bandet in sitt första album.

Grupa Radnyna är:
Anna Gadzinska
Flöjt
Marta Kalinowska - Rebek, violin, sång
Grzegorz Haasa - Djembe trumma
Andrzej Lebek - Oud-luta, sång

Grupé Karčema (Litauen)

Grupé Karčema grundades 1996 på Silutes Z. Ci. skolan. De första medlemmarna i gruppen var studenter på skola. Senare fick gruppen sällskap av mer välkända musiker från Silutes.
Förutom sina egna låtar spelar bandet välkända litauiska schlagers och klassiker.
För närvarande består gruppen av sju medlemmar.

Vygantas Stoškus - dragspel och sång, han är också ledare för bandet
Dovydas Stoškus - trummor
Rytis Kostiuška - vassflöjt och sång
Dovydas Mažonas - elbas
Rūta Šerpytytė - violin

 JazzCaptains

Bandet består av en samling rutinerade herrar som spelat tillsammans
i olika konstellationer de senaste 50 åren.
Musiken härstammar från 20-/30-talet och kan kallas gladjazz
eller swing med många välkända melodier, skrivna av de gamla
mästarna t.ex. Irving Berlin och bröderna Gershwin.
JazzCaptains spelar (som sig bör) regelbundet på Kaptensgården
i Falsterbo

Björn Franzen - bas
Tomas Jonasson - tenorsax
Nisse Månsson - trummor
Bob Stalin - piano 
Leif Blunck - trumpet

The Ukulele Orchestra Of Sweden

Medlemmar: Anders Norén, percussion Erik Nordström, bas & sång Ove Sjölander, ukke, sång och slagverk Lennart Malmström,ukulele & sång Anders Agvard ukulele & sång Benny Wahlgren ukulele & sång.

Hometown Höllviken, Södra Sandby , Genarp, Tomellilla och Svedala