Händelser 2007

Vikingareservatet den 9 februari 2007. En märkligt varm vinter! Trots detta ligger det lite snö på marken och vinden, denna skånska förbannelse finns ju alltid. Från Nordmannens hus blickar havsguden Ägir ut över vidderna och drömmer om sommaren. Hans hustru Ran surar, inga sjömän går ut på havet så här års - ingen att dränkta för ett kallt kvinnohjärta.

Vikingareservatet den 25 april 2007. Vikingastaden har vaknat ur vinterdvalan. Den nya organisationen på Fotevikens Museum som tar hand om alla arrangemang och skolor, "Fotevikens Kulturcenter", börjar få fullbokade kalendrar fram till sommaren. Allt måste bli klart i vikingastaden. Den stora bakugnen i kokhuset kommer dock att kunna användas först till hösten. Alla avfallsdiken måste grävas om utifall det blir en våt sommar. Jessica engagerar sig i vårens skolungdomar. Vi väntar nu på sommaren och alla gästande vikingar.

Vikingareservatet den 22 juni 2007, Midsommarafton. Klockan är 18.00. En tradition är att Byalaget vid Fotevikens Museum firar midsommar i Vikingareservatet. Traditionen har spritt sig och numera ansluter också långväga vikingar. I år talas det svenska, tyska, stockholmska, skånska och engelska på midsommarafton i Foteviken.
Natten till midsommarafton stormade det och regnet öste ner. Först klockan ett på dagen upphörde regnet. Vinden försvann och solen lyste som den bara kan göra i Vikingareservatet. Snabbts spred sig en glädje med svensk-skånsk tradition. Förvånade utländska vikingagäster lärde sig äta rå sill, nypotatis och skölja ner det hela med nubbar. För varje år ökar antalet utländska gäster. Vi sprider den nordiska midsommartraditionen över världen!

Den 26 september 2007. Vår flygande reporter Bengt, normalt en landtrygg viking i Foteviken, har fått möjlighet att flygfotografera Vikingareservatet. Biggles-Bengt ska, löst fastsatt under några tygvingar försöka styra sin skräck. Resultatet redovisas här. De röda stugorna är stugbyn som Fotevikens Kulturcenter hyr ut till hågade övernattare.
Sommaren är över - en rekordsommar på Fotevikens Museum. Omsättningen i entrén har ökat med ca 100% från föregående år (också det ett rekordår).Eftersom vi har en non-profit verksamhet går alla pengar vi får in oavkortat till att driva och förbättra kulturupplevelsen för dig som besökare.

Den 8 - 12 november 2007. Fotevikens Museum står som värd för det stora LiveArc-mötet. Ett fyrtiotal delegater från åtta museer i åtta europeiska länder håller intensiva förhandlingar om organisation, kvalitet och namnfrågor när det gäller museer med s.k. Living History inslag. Möten, föredrag och diskussioner avlöser varandra från tidig morgon till tidig kväll. Kvällarna används till mera avkopplande, sociala verksamheter.

Under mötet fastslår man bl.a. titeln "Archaeological Open Air Museum" som ett gemensamt internationellt begrepp, helt enligt ICOMS intentioner.Debattviljan under hela mötet var enorm och mötet blev ett lyckat exempel på ett Europa i samförståndets och framåtandans fotspår.