Ost 1
Ingniden med salt. Baddad med saltlake.
Resultat:
Möglade, gick inte att äta.
Ost 2
Baddades med mjöd en gång om dagen.
Resultat:
Mild och god smak. Fast och fin konsistens.
Ost 3
Resultat:
Möglade ganska snabbt, det hjälpte inte att skära bort möglet omgående.
Senare tillverkning av ostar på Foteviken
Dessa ostar hängde fritt i sina dukar i ett av husen och de gneds in med mjöd varje dag. Detta fungerade bra och knappast något mögel uppstod.
Kärnmjölken hettas upp till 40 grader - lite mer än fingervarmt. Vid denna temperatur utskiljes kärnmjölken i vita klumpar, som är ostmassan, och i en klar gröngul vätska som är vasslan. Nu kan vasslan silas ifrån ostmassan, eventuellt. genom ett löst vävt tyg. Vid uppvärmningen bör man försöka fördela värmen i kärlet genom att försiktigt dra en sked igenom mjölken med jämna mellanrum. Rör man för häftigt eller för mycket förhindrar man att vätskan skiljer sig.
Man kan tillsätta olika smakämne som timjan, mynta, kummin, dillkvistar eller hackad löktrav. Osten kan också röras ihop med lite grädde, salt och en klick smör. Finhackat äpple och nötter kan också tillsättas och då får det hela karaktären av en fruktsallad.
Vispa grädden till gräddskum. Fortsätt att vispa tills smör ock kärnmjölk skiljs åt. Lägg smöret i en kopp och tryck igenom det med en sked så att all kärnmjölk försvinner från smöret. Önskas smöret helt fritt från kärnmjölk och mera hållbart kan man hälla kallt vatten på smöret och åter trycka igenom det med en sked. Vattnet hälls bort och proceduren upprepas tills vattnet är helt klart.
Skall smöret hålla sig mer än ett par dagar, kan man älta in lite salt i smöret. Men smaka först det osaltade smöret - det smakar härligt!
Används vispgrädde från mejeriet är det en god idé att låta grädden stå i rumstemperatur i ca 12 timmar. Då blir det lättare att vispa den till smör.
6-8 stycken tunna avbarkade pilkvistar som binds samman med bast fungerar som ett utmärkt visp-ris.
Fotevikens Museum ― Museivägen 27, 23691 Höllviken ― Växel: 040-330 800 ― E-post: info@foteviken.se ― Mer kontaktinformation ― Integritetspolicy