Bildknapp Tillbaka
Malmöhistoria i Malmö Magasinet

Anne Hardenberg finner du i på en marmorskulptur i Ringsted kyrka på Själland.

En kvinna av sten
Av Sven Rosborn

Fotevikens Museum var härom veckan på studieresa på Själland. Vid Ringsted stannade vi för fika och ett besök inne i Ringsted kungakyrka var ett måste. Men dörren var stängd.

-"Vi ber till den helige Knut Lavard som ligger där inne", tipsade mig vännen Peter, skrivare i Fotevikens vikingarike. Och tro det eller ej, men genast kom det fram en kvinna och frågade om hon fick låsa upp kyrkan! Fantastiskt!

Varför nu denna heliga önskan om att komma in? Jag behövde en bild av Anne för denna artikel. Hon har för alltid knäfallit i kyrkans kor tillsammans med sin man Olof Krognos. Här finns hon i form av en marmorstaty. Annes kärleksäventyr började 1554 på Malmöhus. Hennes farbror var Eiler Hardenberg, av kung Christian III utnämnd till länsherre på Malmöhus. Själv var hon sexton år när hon tog in hos sin släkting. I slottets ovanvåning bodde samtidigt den tjugoårige kronprinsen Frederik. Eiler skulle under några år lära upp kronprinsen i statsmannakonst. Samtidigt bodde här en mängd passande adelsynglingar.

Det blev kärlek från första ögonkastet. Anne förälskade sig i Olof Krognos, vän till kronprinsen och lovade honom sin hand. Frederik föll emellertid pladask för Anne och lovade henne sin hand. Ett triangeldrama värdigt en modern såpopera hade tagit sin början. Vid denna tid fanns det något som hette hård etikett. Löftet att gifta sig med den man lovat sin kärlek skulle hållas. Samtidigt accepterades inte att den blivande kungen skulle gifta sig med en inhemsk, "enkel" adelsdam.

För Anne var dilemmat än större. Gifte hon sig med Oluf riskerade både hon och han Frederiks kungliga vrede. Den kloka kvinnan beslöt sig därför att vänta tills Fredrik gift sig ståndsmässigt. Fem år senare dog den gamle kungen Christian III och Frederik blev ny kung. Nu kom det ett kungligt bud till Anne om giftermål. Hon skulle bli Danmarks nya drottning. Den unga skönheten hade fått plats hos Frederiks mor som hennes sällskapsdam. Ständiga möten mellan kungen och den stackars kvinnan var därför oundvikliga. Änkedrottningen hade visserligen flyttat till Koldinghus slott i Jylland men avståndet avskräckte inte Frederik att ständigt göra besök. Men Anne var stenhård.

År 1563 bröt det nordiska sjuårskriget ut. Kungen drog i fält. En av de dugliga generalerna var Olof Krognos, medtävlaren i kärleksdramat. Vilket explosivt krig, även utanför slagfälten! Frederik försökte att få Olof att gifta sig med någon annan. Han svarade bara:

- "Jag har en anden Frue kær!"

År 1570 slöts fred mellan Sverige och Danmark. Fortfarande var dock dramats tre huvudpersoner ogifta. Nu löste änkedrottningen det hela genom att kalla in kungens 13-åriga kusin från Tyskland. Den 37-årige kungen gifte sig med sin kusin. Arton år efter att kärlekslågorna börjat flamma på Malmöhus var äntligen Anne Hardenberg fri att få sin trolovade till make. Säg den lycka som varar. Efter endast ett halvår i den äktenskapliga sängen dog Olof!