Bildknapp Tillbaka
Malmöhistoria i Malmö Magasinet

Malmö äldsta korsvirkeshus. På husets baksida en restaurang - och en historisk värjduell.

Om värjstick och god mat
Av Sven Rosborn

Var häromdagen på Radison SAS på Östergatan. En gammal vän bjöd på lunch. Detta är en i sanning spännande miljö; mot gatan reser sig Malmös äldsta korsvirkeshus, in mot kvarteret finns ett av Malmö fulaste byggen (Caroli City från 1970-talet). Däremellan en inglasad gårdsytan med en förnämlig restaurang.

Vi fick ett bord längst in. Perfekt - för det är här som vibrationerna känns starkast. Det var säkert just här, på platsen för min lunchstol, som han blev ihjälslagen - Arel Staffensen!

Det Thottska korsvirkeshuset byggdes år 1558 - det går inte att ta fel på. Årtalet står nämligen inskuret på den gamla portbjälken. På en dörrbjälke vid sidan om är ingraverat namnen på de som den gången stod för bygget - Tage Tott och hustrun Else Ulfstand. Vem var dessa? Tage lät år 1538 uppföra ett praktfullt slott strax nordväst om Eslöv, det nuvarande Trolleholm. År 1542 deltog han i en militärtrupp som skulle hjälpa Gustav Vasa i Sverige. Från Skåne skulle man anfalla smålänningen och upprorsledaren Nils Dacke. Det hela slutade i katastrof. Smålänningarna gjorde processen kort, slog ihjäl de flesta danskar och rövade resten in på bara kroppen. Efter att åter blivit anständigt klädd avancerade dock Tage och blev riksråd och länsherre på Landskrona slott.

Varför hade riksrådet en gård i Malmö? Själva valet av tomt var det inget fel på. Här utmed Östergatan bodde nämligen gräddan av Malmö dåtida befolkning. Tage behövde också ofta ta in till kungen i Köpenhamn. Var det hårt väder blev man tvungen att ligga och vänta tills det blev bättre. Hotell saknades på den tiden varför adeln gärna ägde egna gårdar i den skånska färjestaden.

Tillbaka till den blodiga händelsen vid mitt lunchbord. Mordet skedde några dagar innan pingst 1561. Arel var anställd av Tage Tott och han hade mitt på dagen suttit och spelat vartaffel - ett brädspel - med en annan anställd, Mogens Bertilsen. Arel verkar ha varit en dålig förlorare, i varje fall anklagade han plötsligt Mogens för falskspeleri. Genom att anmärka på motspelarens något fetlagda figur retade han upp Mogens. Nu blev det allvar. Folket inne i stugan kom ut för att lugna ner det hela men Arel kastade sin hatt på marken och ville slåss.

- "Eftersom jag inte får fred för dig är det lika bra att göra upp nu så gott som en annan gång", röt Mogens och båda drog värjorna. Arel blev snart sårad i axeln, ryggade tillbaka och stack sin värja i skidan. Djupt ångerfull försökte han beveka den rasande Mogens. Margareta Anders Jude sprang fram och grep tag i Mogens men förgäves. Med ett hugg tillfogades Arel ett sår i huvudet och han störtade omkull och dog.

Dåtidens polismakt, de s.k. bysvennerna, tillkallades snabbt. Visst blir man ibland förvånad. Just när jag, under intagandet av en underbar pyttipanna, satt och tänkte på händelsen bokstavligt talat vällde det in poliser på restaurangen. De skulle dock inte ta hand om någon brottsling - de skulle bara njuta av det framdukade bordet.